Bavarian-Board.co.uk - BMW Owners Discussion Forum Homepage
Forum Home Forum Home > Technical & Model Specific Forums > BMW 3 Series
  New Posts New Posts RSS Feed - Parking sensor problem
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Parking sensor problem

 Post Reply Post Reply
Author
Message
DavieD View Drop Down
Advanced Newbie
Advanced Newbie


Joined: 23-May-2008
Location: North east Scotland
Status: Offline
Points: 25
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote DavieD Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Parking sensor problem
    Posted: 04-April-2009 at 13:30
I was reversing this morning and the warning beep came on as soon as i selected reverse gear. It stayed on constantly for about 5 - 10 seconds then went off and started working as it should. It has done it several times since. Each time there has been nothing behind the car.
Anybody got any ideas. 2001 E46 320CI Coupe.

Cheers
Dave
Back to Top
Sponsored Links


Back to Top
wackenzie View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 23-May-2008
Location: Motherwell
Status: Offline
Points: 67
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wackenzie Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05-April-2009 at 09:37
David,
my E39 is doing this too.
There was a thread on this a while back.
Suggestions where.
Disconnect battery for 10mins to reset computer.
With ignition on position 2 (car obviously not running)
put car in reverse gear. Put your ear beside the sensors
and you should hear a repeated clicking, if one does not
click then its faulty. It needs to be quiet around you
to hear them.
Let me know how you get on, my sensors are clicking away
happily but have not got round to disconnecting the
battery yet.
Back to Top
DavieD View Drop Down
Advanced Newbie
Advanced Newbie


Joined: 23-May-2008
Location: North east Scotland
Status: Offline
Points: 25
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote DavieD Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05-April-2009 at 12:18
Hi
Yes i tried that this morning and one sensor has a weaker clicking sound than the other three so i suppose it will be that one that is faulty.
Do you know if they are easy enough to replace. Are they removed from the fron or the rear of the bumper.
I would expect i will have to get a replacement from BMW.
Back to Top
DavieD View Drop Down
Advanced Newbie
Advanced Newbie


Joined: 23-May-2008
Location: North east Scotland
Status: Offline
Points: 25
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote DavieD Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07-April-2009 at 09:36
Further to sensor problem i was quote £75 for a replacement one from BMW.
Anybody recommend an alternative, cheaper source?

Cheers
Back to Top
UweM3 View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 11-February-2003
Location: United Kingdom
Status: Offline
Points: 5445
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote UweM3 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09-April-2009 at 17:37
Originally posted by wackenzie wackenzie wrote:

David,
my E39 is doing this too.
There was a thread on this a while back.
Suggestions where.
Disconnect battery for 10mins to reset computer.
With ignition on position 2 (car obviously not running)
put car in reverse gear. Put your ear beside the sensors
and you should hear a repeated clicking, if one does not
click then its faulty. It needs to be quiet around you
to hear them.
Let me know how you get on, my sensors are clicking away
happily but have not got round to disconnecting the
battery yet.


thanks for that tip! I found one of my sensors doesn't click at all.
E61 520d, slow and buzzy but my wallet likes the mpg.....
Back to Top
m5bm View Drop Down
Really Senior Member I
Really Senior Member I
Avatar

Joined: 07-April-2005
Location: Ireland
Status: Offline
Points: 295
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote m5bm Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11-April-2009 at 14:51
A cheaper solution would be (as I have done) buy them on ebay from a Rover 75, basically the same part if not exaxct but for cheaper
Loving the E38
Back to Top
DavieD View Drop Down
Advanced Newbie
Advanced Newbie


Joined: 23-May-2008
Location: North east Scotland
Status: Offline
Points: 25
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote DavieD Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11-April-2009 at 17:27
Anyone know how to get them out? Managed to get the sensor to push in about half an inch but then stops. Tried turning it but no movement.
Its the one nearest the exhaust and can manage to get my hand in to it.
Back to Top
wackenzie View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 23-May-2008
Location: Motherwell
Status: Offline
Points: 67
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wackenzie Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22-May-2009 at 15:36
DavieD,
did you manage to get this changed, and was it successful.
I did the disconnect battery thing but nothing changed and
the problem is constant now when in reverse, but the
computer knows there is something wrong as the sounder
stops after a couple of seconds.
I saw some sensors on e-bay for £33
Back to Top
DavieD View Drop Down
Advanced Newbie
Advanced Newbie


Joined: 23-May-2008
Location: North east Scotland
Status: Offline
Points: 25
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote DavieD Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22-May-2009 at 18:14
Hi
No haven't had a lot of time to be honest but must get round to it soon. The constant beep the first time you reverse after starting the car is doing my head in. Will have to have a look on Ebay as i grudge paying £75 to BMW.
Will let you know how i get on when i get round to it.
Back to Top
m5bm View Drop Down
Really Senior Member I
Really Senior Member I
Avatar

Joined: 07-April-2005
Location: Ireland
Status: Offline
Points: 295
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote m5bm Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26-May-2009 at 17:31
I changed the one on my E38 using a rover one painted matt black, did the
job.

Not sure about your car mate but on the 7 you pull off the bumper trim that
the sensors are located in......


Loving the E38
Back to Top
wiggilicious View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 24-March-2006
Location: Ireland
Status: Offline
Points: 12
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wiggilicious Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21-March-2010 at 21:39

My new E46 is doing something similar. Start the car, select reverse and there's a constant beep for about 5 seconds. Then nothing happens i.e. the parking sensors don't work at all. It's a 320D m-sport but i've never seen the sensors i oprtaion on any E46. Is it just beeps or will there be a visual display of the car?

 

Also, the other morning i started it and was getting comstant beeping as the dash changed from outside temp of -40 to 50oC. Then after a while it stopped. The temp has been fixed at 50oC for as long as i've had it (1 week)

Any help would be super,

Thanks

Brian

Back to Top
Dergside View Drop Down
Really Senior Member II
Really Senior Member II


Joined: 16-May-2004
Location: Mid West, Ireland
Status: Offline
Points: 4000
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Dergside Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22-March-2010 at 10:16

On the e46 its just beeps, no visual, frequency of beeps increasee as you approach object to the rear.  Try the suggestion above re. clicking sound.  If nothing is obvious then hooking it up to a diag code reader should point out the defective one.  Irish spec e46's didn't get PDC as standard until late '03 iirc.  They were std on UK SE and Sport spec cars from around mid 2000.

Sounds like your outside temp sensor has failed too.  AFAIK its located on the NSF low down behind the bumper.  It may just be a dodgy connection or the sensor itself.  Checking wiring for deterioration and any connectors for a little corrosion would be a cheap and hopefully effective place to start.

Now: BMW 523i SE '00, 318i SE - e91 '07, 325i Coupe '93.

Prev:
e46 328i SE Touring, 330Ci, 318Ci.
e39 523i SE.
e36 325i Coupe *2, 323i SE, 316iSE.
e30 325iSE 2dr, 320i Conv, 320i 2dr, 316i.
Back to Top
nialldsmith View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 15-January-2009
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote nialldsmith Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20-April-2010 at 12:30
same prob with e46 330ci.one weak beeping from sensor.pulled connector at back reconnected job done .many thanks.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0.172 seconds.